dinsdag 19 juni 2012

De blarendokter

Dankzij veel goeie tips en ondertussen ook een hoop ervaring, ben ik met m'n gevoelige voetjes toch de marathon doorgekomen. Wellicht dat iemand anders ook nog wat aan de diverse tips heeft:


Maar let op: elke voet is weer anders en wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet per-se te werken. Voor mij was (en is) het uitproberen en onthouden wat 't beste werkt.
 • Voorkomen is beter dan genezen, op blote voeten lopen is goed tegen zweetvoeten en maakt je huid sterk. En niet alleen je huid!
 • Voorkom vochtige (zweet) voeten, een weke huid kan sneller kapot. Maar te droog is ook weer niet goed, zoek een goede balans.
 • Eelt is een goede bescherming, maar te veel is ook weer niet zo goed. Door een combinatie van vochtige voeten (zweet, regen) en zware belasting kan soms de hele eeltlaag loskomen. Beter is om met een rasp het overtollige eelt regelmatig te verwijderen. Zo hou je een sterke flexibele eeltlaag.
 • Als je eenmaal een blaar hebt dan moet ie natuurlijk zo snel mogelijk genezen. Laat de blaar bij voorkeur heel en dek 'm af met een (blaren)pleister. Staat ie strak van het vocht dan steriel doorprikken en pleister erop.
 • Bij mij komen de blaren meestal op drukpunten waardoor de huid vanzelf al open gaat, vaak met vervelende wonden tot gevolg. Dan is het een kwestie van ontsmetten en laten genezen. Genezen gaat 't best met veel rust en lucht, hierdoor kan ie sneller uitdrogen en nieuwe huid vormen.
 • Preventief afplakken met (sport)tape kan een oplossing zijn als de druk niet al te hoog is. Maar als door het lopen de tape gaat verschuiven en dubbel zitten dan ben je meestal nog verder van huis. Hetzelfde verhaal voor blarenpleisters, deze verschuiven bij flinke druk of in het ergste geval loop je ze kapot waardoor de gel er uit komt.
 • Ik liep de Slachtemarathon met anti blaren crème onder mijn voeten, wellicht was hierdoor de wrijving wat minder waardoor de voetjes het net hebben gehouden.
 • Er is ook creme om de huid van de voeten soepel te houden, een soepele huid is sterker dan een keiharde droge huid.
 • Niet geprobeerd, maar vaak gehoord, Gehwol voetcrème. Zou een laagje als een tweede huid moeten vormen. Het lijkt me niet zo lekker met glibberige voeten in de sokken, maar wellicht helpt het.
 • Hilly Twin Skin sokken zouden ook blaren voorkomen, nog niet kunnen testen.
Iemand nog tips? Geef ze door.

3 opmerkingen:

 1. Alles begint bij een goede verzorging. Als je in een kleedkamer om je heen kijkt is het soms verbazingwekkend hoe slecht dat vooral bij mannen het geval is.
  Bezoek van tijd tot een pedicure en laat die dan ook daadwerkelijk wat doen, droog en schoonhouden spreekt voor zich.
  Ik smeer een klein beetje vaseline op en tussen de tenen, aangezien ik daar af en toe blaartjes loop en daarnaast gebruik ik op lange afstanden ook weleens tenensokken. Heb je last van blaren op of tussen de tenen dan zijn die echt de moeite van het proberen waard. Wel opletten van welk materiaal die gemaakt zijn. Mijn voorkeur: Injinji

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, goed verzorgen is 't halve werk. Bij mij vooral problemen op de drukvlakken onder de bal van de voet. Wel een lastige plek, maar ik krijg het nog wel eens onder controle. Hilly sokken besteld, ben benieuwd.
   Gr. en dank voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Gehwol voetcreme werkt bij mij prima. Een flinke laag onder de voeten (voorkomt ook een branderig gevoel bij lange tochten) en op plaatsen die blaar-gevoelig zijn. De creme is vrij stroef, dus je krijgt geen glibberige voeten in je sokken.

  BeantwoordenVerwijderen