maandag 21 mei 2012

De langste zit erop

Hardlopen is leuk, maar toch ben ik blij dat de langste training er voorlopig weer even op zit.
Gister ging ik voor dag en dauw op stap met Henk voor een loop van maar liefst 3 uur. Eerder kwam ik al eens aan 2 uur 55, maar dat was in een rustige gelijkmatige draf. Gister stonden er 3 versnellingen van 20 minuten in (beoogd=4:30min/km) marathon tempo op het programma. De eerste kilometers om half zeven 's morgens voelde de benen wat stram aan, maar langzaam werden ze wel wakker. Geheel terecht werd ik door vrouw en zoon voor gek uitgemaakt, wie gaat er nou op z'n vrije zondag om 6:15 de deur uit?
Ik heb in zoverre een goed excuus, de Slachtemarathon start ook om 6:30 's morgens.
Het voordeel van deze idiote starttijd is dat het qua temperatuur prima uit te houden is, met een lekkere 13 graden en een lichte miezer ging ik op pad.
Als voorbereiding voor de stukken gras-dijk die ons ook tijdens de Slachtemarathon te wachten staan, werd er alvast een stuk gras langs de Haarrijnseplas in het trainingsparcours opgenomen. Ideaal dat Henk de Slachte al eens liep, kreeg zo onderweg veel nuttige inside-informatie. Na een uurtje stond de eerste versnelling al op het programma, net iets te vroeg voor "Diesel" Henk die een klein gaatje liet. Ondertussen wel al aangekomen op het Oortjespad. Dat is een volgend voordeel van die lange duurlopen, je komt nog eens ergens. Vervolgens ging het al richting Kamerik en nog steeds heerlijke rust tussen de velden. Toen we vlakbij Woerden richting de Leidsche Rijn draaiden, zaten we al ver over de helft en kon de 2e versnelling beginnen. Hoewel nog prima te doen, ging deze toch al wat minder soepeltjes dan de eerste. Nog maar enkele maanden terug was Harmelen absoluut de verste plek die ik lopend kon bereiken, nu al dik op de terugweg. Even een gelletje naar binnen gewerkt, uiteraard ook weer in het teken van oefening. Wat een zoete kleffe zooi is dat toch, ik moet toch nog even bij Annet te rade gaan voor een wat lichtere variant. Via Harmelen ging het toen alweer richting De Meern, tijd voor de 3e en laatste versnelling. De dieselmotor van Henk was ondertussen op stoom gekomen, dat kwam goed uit dat ik deze niet alleen hoefde te lopen. Zo vlotjes als de 20 minuten van de eerste versnelling voorbij rolden, zo moeizaam ging het na 2:30 uur. Maar zoals altijd, "after action satisfaction". Dat de snelheid de laatste 10 minuten niet meer boven de 5:45 min/km kwam was niet zo'n ramp, die 3 uur heb ik toch maar mooi in de pocket. De "day after" lijkt het lijf deze beproeving prima te hebben doorstaan. Dat wil niet zeggen dat ik weer inzet op vette PR's tijdens de Zomeravondcup van a.s. woensdag en de Halve van IJsselstein a.s. zaterdag. Maar dat heeft meer met de verwachte temperaturen dan met de conditie te maken.

2 opmerkingen:

  1. Mooie km's, inhoud zat dus. O, dus je woont ook in de buurt van Leidsche Rijn? Tot woensdag! 37-er heb ik een beetje hard hoofd in met verwachte temperaturen maar dat wil niet zeggen dat ik het niet zal gaan proberen. Alleen eerste km's wat (L)gas terug tov editie 2

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad inhoud zat op dit moment. Alleen veel angst voor de hoge temperaturen. Woensdagavond eens zien of er een goede tijd mogelijk is, ben bang... Grappig trouwens dat veel van onze PR's zo dicht bij elkaar in de buurt liggen. Mijn 5k staat ietsje scherper, de rest sta jij wat seconden op me voor...voorlopig dan tenminste.

      Verwijderen