donderdag 31 mei 2012

According to Mr. Yasso...

Yasso wat? Een of ander nieuw Japans dieet, zou je misschien denken. Nee Mr. Bart Yasso is de ontdekker van de Yasso's 800 meter trainingsmethode. Hij ontdekte na vele Marathons te hebben gelopen, dat er een relatie bestond tussen zijn marathontijd en de tijd waarin hij zijn 800 meter interval training kon afwerken. Zijn stelling is dat wanneer je bijvoorbeeld 10x800 meter kan lopen in 2min 50sec, je de marathon in 2uur 50 minuten zou moeten kunnen lopen. Veel lopers die met deze methode aan de slag gingen, merkte dat dit inderdaad niet zo'n gekke benadering is. Volgens Yasso zou je kunnen beginnen met 4 x 800 meter in je beoogde marathon-tijd (in minuten) en gedurende de marathon voorbereiding uitbouwen naar 10 x 800 meter. De dribbelpauze tussen de 800'tjes is even lang (in tijd) als je over de 800 meter interval doet. Ik loop ondertussen (twee en een halve week voor mijn eerste marathon) 8 Yasso's 800'tjes in 2 min 55 sec. de komende maanden moeten er nog twee bijkomen om aan de stelling te voldoen. Dan zou ik kunnen roepen "according to Mr. Bart Yasso i can run the marathon in 2:55". Nu alleen nog even doen, 't lijkt zo simpel.

zaterdag 26 mei 2012

Tropische IJsselsteinloop

Bijna iedereen wordt vrolijk van de zomer, die eindelijk aangekomen lijkt te zijn. Natuurlijk gun ik iedereen z'n zonnetje en zelf wordt ik er ook wel vrolijk van. Maar als ik een halve marathon op het programma heb staan, mag het wel wat minder. En volgens het weerbericht zouden de temperaturen vandaag ook wat minder extreem zijn, ik heb er helaas niks van gemerkt. Daarom maar genoeg bidons met vocht meegenomen en een petje mee naar de IJsselsteinloop. Ik had het geluk dat coach Rob vandaag zou meerijden met de fiets, zodat ik steeds voldoende vocht zou kunnen nemen.
Omdat het zo lekker loopt de laatste tijd, had ik m'n zinnen gezet op een nieuw PR. Zelfs toen duidelijk werd dat het weer dit niet makkelijk zou maken werd dit plan niet direct over boord gezet.

maandag 21 mei 2012

De langste zit erop

Hardlopen is leuk, maar toch ben ik blij dat de langste training er voorlopig weer even op zit.
Gister ging ik voor dag en dauw op stap met Henk voor een loop van maar liefst 3 uur. Eerder kwam ik al eens aan 2 uur 55, maar dat was in een rustige gelijkmatige draf. Gister stonden er 3 versnellingen van 20 minuten in (beoogd=4:30min/km) marathon tempo op het programma. De eerste kilometers om half zeven 's morgens voelde de benen wat stram aan, maar langzaam werden ze wel wakker. Geheel terecht werd ik door vrouw en zoon voor gek uitgemaakt, wie gaat er nou op z'n vrije zondag om 6:15 de deur uit?

donderdag 10 mei 2012

Opsporingsbericht

Drie weken gelden deed ik hier nog enthousiast verslag van de nieuwe locatie van mijn statiegeld-bonnetjes-zuil. De zuil in de Albert Heijn in winkelcentrum Rokade leverde gemiddeld  maar liefst € 100,- per week op voor Kika.
Helaas heeft het maar van korte duur mogen zijn, ik namelijk zojuist aangifte gedaan van de diefstal van de zuil. Volgens de supermarkt-manager (nee niet die ene van de reclame) is de zuil meegenomen door een medewerker van Kika. Onzin natuurlijk want de enige van Kika die iets aan deze zuil doet, dat ben ikzelf natuurlijk. Maar ja dat kon hij natuurlijk ook niet weten, er komen dagelijks zo veel mensen in de winkel. Ik dacht nog even aan een stunt in het kader van 1 april of luilak, maar qua data zitten we daar net tussenin. Nee, het lijkt hier serieus te gaan om een persoon die wel erg diep gezonken is en domweg de zuil (met de daarin wellicht aanwezige bonnetjes) heeft gestolen. Omdat de fondsenwerving hier natuurlijk ernstig onder te leiden heeft, verzoek ik een ieder uit te kijken naar een statiegeld-zuil, type Koopmans. De gouden tip die lijdt tot het terugvinden van de zuil wordt beloond met een origineel Kika polsbandje.

woensdag 9 mei 2012

Lang leve de crisis

Bij crisis denk ik in eerste instantie aan honger en kou. Hoewel er natuurlijk veel mensen door de huidige "crisis" flink geraakt worden, is er van honger en kou niet echt sprake. De voedselbanken hebben goede klandizie en de zomer wil ook nog niet echt te voorschijn komen, maar honger en kou dat niet echt. Toch zijn er hele bevolkingsgroepen die je willen doen geloven dat deze crisis toch echt minimaal het niveau heeft van de jaren dertig crisis van de vorige eeuw. Als de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank dit roepen, dan kan ik het me voorstellen. Maar meestal komen de verhalen van mensen die nog gewoon hun salaris ontvangen en zelfs nog pensioen opbouwen (misschien een procentje minder). Of door beleggers die heeel veel verloren hebben de laatste tijd, maar vergeten te melden hoeveel ze toch nog over hebben.
Maar waarom niet eens over de voordelen van de crisis praten, want die zijn er zeker.

woensdag 2 mei 2012

Coach Rob zijn trainers-diploma, ik een PR

Het kon niet uitblijven na mijn top prestaties van afgelopen maanden....een eigen coach! Coach in opleiding Rob Kromwijk heeft de uitdaging aangenomen mij te coachen naar een PR op de halve marathon tijdens de IJsselsteinloop op 26 mei a.s. Eigenlijk kunnen alleen het weer en mijn overgevoelige buik nog maar roet in het eten gooien, maar daar ga ik niet van uit.