maandag 27 februari 2012

Statiegeld in de strijd tegen kinderkanker.

Het lijkt zo simpel, je hangt in de plaatselijke supermarkt een brievenbus op met wat uitleg over je actie en het geld stroomt binnen. Helaas is het niet zo makkelijk. Ik was natuurlijk ook niet de eerste met dit idee en dat is op zich goed nieuws, er zijn gelukkig veel mensen die zich inzetten voor een goed doel. En dan zijn er ook nog de supermarkten die vinden dat ze absoluut geen maatschappelijke functie hebben en domweg alle acties weigeren. Ik had het geluk in contact te komen met Mischa Verzuu,  van de splinternieuwe Albert Heijn XL in Vleuterweide. Hij was direct voor mijn idee in en gaf me zelfs nog wat goede tips om optimaal profijt uit mijn statiegeld-zuil te halen. Helaas was ook hier een wachtlijst en moest ik helaas nog even wachten met mijn plan. Ik was dan ik positief verrast toen Mischa mij de volgende dag terugbelde met de mededeling dat ik in ieder geval de komende weken mijn zuil kan plaatsen.

zaterdag 25 februari 2012

Knotwilgenloop Woerden

Foto van Gert z'n blog "gestolen".
Vandaag was in Woerden weer de jaarlijkse knotwilgenloop, georganiseerd door Clytoneus. Eerlijk gezegd heb ik niet aandachtig gekeken of de wilgen waren geknot of niet. Maar mooi was het wel vandaag, met een zonnetje en zo rond de 10 graden was ik een van de weinige die nog in een lange tight liep. Weliswaar een dunne, maar het had inderdaad ook best in een korte broek gekund. Een paar jaar geleden liep ik hier al eens de 15 kilometer, maar vandaag ging ik voor de 10. Na mijn geslaagde 27.5 kilometer tijdens de Midwinter marathon, was het tijd om te checken of snelheid niet te lijden heeft onder het opgevoerde aantal kilometers. Een wat korte nacht was eigenlijk geen ideale voorbereiding, maar toch stond ik vol goede moed aan de start. Hoewel de temperatuur prima was, zou de wind het wel eens moeilijk kunnen maken. Maar daar hadden we de eerste 4 kilometer met wind in de rug

dinsdag 21 februari 2012

Bostraining met het Utrechts Running Team

Zo af en toe waag ik me in het weekend aan een bos-training met het UtrechtsRunningTeam.

Het team van trainer Joop van Amerongen bestaat uit ca. 30 atleten. Veel jonge talenten, maar ook toppers als Gert-Jan Wassink en Jorit van Malsen. Nou moet je niet denken dat ik me illusies maak, een redelijke klassering in mijn (masters) categorie en af en toe een PR is mooi zat. Maar verfrissend is het wel, een pittige training in het bos van Amelisweerd. Goed om even uit de comfort-zone te komen en na twee dagen herstel te voelen dat het me goed heeft gedaan. Vaak wordt er gelijk met de trainingen van het URT, spontaan, een "vaders divisie" gevormd, maar vandaag stond ik er alleen voor. Om vervolgens te merken dat de talenten, die ik enkele jaren gelden nog fluitend bijhield, toch wel erg makkelijk bij me weglopen.

De training bestaat uit inlopen, loopoefeningen gevolgd door een paar pittige versnellingen. Daarna de kern van de training met een aantal wat langere tempo's. Hierna zijn we na 15 minuten uitlopen weer terug bij de atletiekbaan en zit de training er op. Op de terugweg in de auto met mijn eigen talent-je , troost ik mezelf met de gedachte dat zij sneller zijn geworden, maar ik echt niet langzamer!

donderdag 16 februari 2012

Smeer jij nog margarine op je boterham? Niet doen!

Als liefhebber van olijfolie, kokosolie, vette zalm, avocado en spekjes, kreeg ik al voor de Omega-3 hype, ruim voldoende gezonde vetten binnen. Maar vervolgens liep ik wel in de Becel-Omega-3-Margarine val. Want het is natuurlijk fantastisch als je met een goedkoop smeerseltje op je brood, in een klap alle noodzakelijke vetzuren binnenkrijgt. Helaas bleek dit sprookje te mooi om waar te zijn, omdat ook deze margarine is gemaakt van ongezonde geraffineerde vetzuren. In deze publicatie van Bart Maes, oprichter van Amana-Prana en "vetten-expert" legt hij haarfijn uit waarom dit zo schadelijk is en wat de alternatieven zijn. Ik smeer tegenwoordig vooral een mengsel van kokos- en olijfolie op mijn brood (heerlijk!).

dinsdag 14 februari 2012

Hazen voor Pasen

Na enkele jaren afwezigheid wordt dit jaar door Athletic Point weer Hazen Voor Pasen georganiseerd. Tot Pasen elke 2e zondag van de maand, op het Lint in Vleuten/De Meern, Leidsche Rijn. Als voorbereiding voor een van de afstanden van de Marathon van Utrecht wordt elke maand een (gratis) voorbereidingsloop georganiseerd. Afgelopen zondag was alweer de 3e loop in een serie van 4. Hoewel het doorgaan, door de winterse omstandigheden, nog even onzeker was, werd er gewoon gestart.

maandag 13 februari 2012

Schaatsen met de Hoortrunners

Eigenlijk moeten er nu flink wat loopkilometers gemaakt worden, maar met zoveel mooi ijs moest dat toch nog maar even wachten. En als je dan toch gaat schaatsen, met wie kan je dat dan beter doen, dan met Theo en Jorine van de Hoortrunners?!
Wij weten al jaren dat we voor alle denkbare sportieve activiteiten bij hun terecht kunnen. Dat begon ergens een jaar of 6 geleden, op een camping aan de Dordogne. Toen daar plotseling een storm opstak (terwijl ondergetekende rustig binnen naar de Tour de France zat te kijken) liet Theo ons voor het eerst zijn atletische aanleg zien. Zonder aarzeling dook hij het water in en wist met een mooi staaltje reddings-zwemmen onze ....rubberboot te redden. De volgende dag wisten zij ons echter pas definitief te overtuigen, toen we ze midden op de Dordogne weer tegen kwamen...in een kano. Sindsdien is onze sportieve samenwerking compleet uit de hand gelopen. Zo stonden we samen al op de langlauflatten, de step, de skeelers en op de hardloopschoenen natuurlijk. En uiteraard ook op de schaatsen en dat moest nu natuurlijk weer gebeuren. De eerste stop was Ankeveen, waar we ons inschreven voor de 25 km plassentocht.

woensdag 8 februari 2012

Hardlopen kan gezond zijn...

Ik vind het niet leuk als mijn sport op een of andere manier in kwaad daglicht wordt gesteld. Nou komt dat gelukkig ook niet zo vaak voor, hardloop supporters vliegen elkaar bijvoorbeeld niet regelmatig in haren. Maar af en toe komt er wel weer wat in het nieuws over de gezondheidsrisico's van hardlopen. En helaas, daar zit, of liever gezegd, daar kan wat inzitten.Want domweg maar wat aan lopen hoeft niet per definitie gezond te zijn.

maandag 6 februari 2012

Midwintermarathon

De midwintermarathon in Apeldoorn deed zijn naam wel eer aan, met temperaturen van rond de -7 en door een Veluws winterwonderland. Uiteraard had ik mijn eigen winter-loop-tips serieus genomen en kwam goed voorbereid aan de start van de 27.5 K van de Asselronde. Tot het laatste moment nog wel enige twijfel over het aantal te dragen laagjes, 2 of toch beter 3? Ik koos voor 2 lagen en dat bleek een goede keus, alleen net voorbij het halve marathon punt had ik het even een beetje koud. Tot vlak voor de start lekker warm gebleven in jas, broek en sjaal, om een paar minuten voor de start jas en broek te verruilen voor vuilniszak en snel het startvak in te gaan. Mijn kanarie-gele Phoenix-Mailiebaanloop sjaal hield mij de eerste kilometers nog even warm, om er daarna een paar bibberende meiden langs het parcours mee te verblijden.

vrijdag 3 februari 2012

Hardlopen in de winter, tips.

Bijna elke zichzelf respecterende hardloop website heeft deze week tips voor hardlopen in de kou. Ik kan natuurlijk niet achterblijven, maar om nou opnieuw het wiel uit te vinden... Daarom heb ik maar eens gekeken naar de overeenkomsten in de tips op de diverse websites.

Zo vond ik veel goede tips op de websites van onder andere Athletic point en ProRun.




De top 5, ik denk dat iedereen het hier wel over eens is:
  • Draag muts en handschoenen, bijna de helft van de warmte verlies je via je hoofd, warmhouden dus.
  • Draag laagjes kleding, waarbij de onderste laag zorgt voor afvoer van zweet, de middelste voor isolatie en de bovenste voor bescherming tegen de wind. Deze laag moet dan wel weer goed ademen, anders wordt je kletsnat (en daardoor snel koud) van je eigen zweet.
  • Vergeet niet te drinken. Ook als het koud is verlies je gewoon vocht en dat zal je moeten aanvullen.
  • Niet alleen de (absolute) temperatuur is belangrijk, de gevoelstemperatuur kan verraderlijk zijn. Daarom bij kou en (veel) wind wat extra bescherming en bij geen wind/zonnetje zorgen dat je niet te warm kleed.
  • En na afloop natuurlijk direct droge kleren aan.


woensdag 1 februari 2012

NK langlauf laatste dag, Marathon.

De laatste dag van het NK langlauf stond in het teken van de 25 kilometer skating marathon. Drie rondjes van 8,5 km rondom Reit-Im-Winkl .Zoals altijd was de start weer hectisch, met diverse valpartijen in de 1e bocht. Ook Jasper en ik lagen daar in de sneeuw. Maar er was natuurlijk nog tijd genoeg om dat weer goed te maken. De 1e ronde ging in zo'n 37 minuten, maar om nou te zeggen dat het echt soepeltjes ging, nee dat niet. Ik zag Jasper constant een stuk voor me "laufen", dat ging dus prima. Na een heerlijk bakkie zoete vruchten thee begon ik aan de tweede ronde.