dinsdag 31 januari 2012

NK langlauf dag 2

De (voor ons) 2e dag van het NK langlauf begon met een lekker ontbijt-je bij de lokale bakker.

Daarna richting het langlauf stadion, waar Jasper zou deelnemen aan de Biathlon clinic. Er waren 4 doelen voor laser-guns klaar gezet, 2 voor liggend en twee voor staand schieten. Hoewel Jasper's rechter oog niet de allerscherpste is, ging het schieten verrassend goed. Zelfs staand schieten ging na wat oefenen prima.

Tussen het schieten door nog wat rondjes de "skating" techniek geoefend. Na zo vaak Biathlon op de televisie gezien te hebben vond Jasper het echt leuk eens te voelen hoe dit nou in z'n werk gaat.


maandag 30 januari 2012

NK dag 1. Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Het NK langlauf zit er alweer op. Wat vorig jaar een groot feest was, viel dit keer toch iets tegen. Iets wat me, bij te hoge verwachtingen, wel vaker overkomt. En elke keer trap ik er als een jonge hond weer in. Eigenlijk was het halverwege een razend drukke werkweek gekkenwerk om naar Zuid Duitsland af te reizen en meteen de volgende ochtend al te knallen. En zoals altijd, als er eenmaal iets niet lekker loopt, dan stapelen de ergernissen zich vaak op. Zo begon het al op Salzburg airport, waar het autoverhuurbedrijf ons direct een poot uitdraaide (never ever rent a car at Buchbinder!). Met bijna een uur oponthoud zaten we veel te laat aan onze pasta en alsof het nog niet genoeg was, ook onze huur ski-tjes bleken niet te vinden.

woensdag 25 januari 2012

NK langlauf

Dit blog staat natuurlijk vooral in het teken van hardlopen en mijn voorbereiding op de marathon van New York in November 2012. Maar de komende dagen even niet, het NK langlauf staat namelijk voor de deur. Langlaufen wordt een steeds populairder sport, ook onder Nederlanders. Deze week wordt in het Zuid Duitse Reit im Winkl het Noordsfestival georganiseerd. Een week lang langlauf evenementen en wedstrijden. Morgen staan Jasper en ik aan de start van de 7.5 km. klassieke techniek, waar we allebei onze Nederlandse titel verdedigen. Ik had hier vorig jaar nogal geluk, ben benieuwd wat dit jaar gaat brengen. Verder doen we nog een clinic skating techniek als voorbereiding op de skating wedstrijd van a.s. zaterdag. Dit is wat nieuws voor ons, dus het is de vraag of we een beetje mee kunnen komen. In ieder geval hebben we er heel veel zin in. Als we nog ergens Internet toegang hebben dan schrijf ik nog een stukje vanuit Reit.

zondag 22 januari 2012

Pasfrequentie

In de laatste Runnersworld aandacht voor pasfrequentie bij hardlopen, terecht want niet onbelangrijk. Helaas  wordt weinig aandacht aan dit onderwerp besteed. Want een goede pasfrequentie kan je helpen sneller en met minder blessures te lopen. Je kan het vergelijken met de versnelling op je fiets, daar waar Lance Armstrong met een licht verzetje de bergen op flitste, daar kan Haile gebrselassie in de finale zijn pasfrequentie opvoeren tot wel 240 passen per minuut. In veel onderzoeken wordt een ideale pasfrequentie van minimaal 180 passen per minuut genoemd, een aantal dat de gemiddelde loper lang niet haalt. Ook loopmethodes als pose-running en ChiRunning gaan uit van deze frequentie. Met een hoger pasritme heb je bij dezelfde snelheid een kortere paslengte nodig, wat de impact van de landing en daarmee het blessure risico, verminderd. Als je aan na wat oefenen aan dit hogere pasritme gewend bent dan kan je in de finale natuurlijk ook een flink hogere snelheid halen. Een goede manier om pasritme te trainen is (licht) heuvelaf lopen, concentreer je op je passen en zorg dat bij het oplopen van de snelheid niet je paslengte maar alleen frequentie wordt opgevoerd. Voor de hardlopers uit Leidsche Rijn is er ook een mooie gelegenheid om dit op het Lint te oefenen. Op de rechte stukken zijn de betonnen banden van het Lint precies 1 meter, probeer eens bij elke band een stap te zetten.
Als je langzaam loopt gaat dit nog prima, maar als je snelheid opvoert dan is het al een stuk moeilijker. Wij probeerde het gister tijdens onze duurloop ook en na enig oefenen kwamen we inderdaad op een pasfrequentie van 180 (90 x stappen links en 90 stappen rechts). Heb je een hardloophorloges zoals bijvoorbeeld de Polar's met footpod dan kun je het simpelweg aflezen. Heb je deze luxe niet, dan zal je zelf moeten tellen, bijvoorbeeld een halve minuut de stappen van je linkervoet x 4 een je hebt je frequentie. Suc6.

dinsdag 17 januari 2012

Tegendraads

Als iedereen zegt dat je vooral lang en langzaam moet trainen voor een marathon, dan vind ik het wel leuk om juist wat anders uit te proberen. Zo stond er vandaag 3 x (5 x 100) meter op het programma, met tussen de herhalingen maar 20 tot 30 seconde pauze. De hondertjes gingen lekker vlot, tussen 14.9 en 16.0 seconde. Na de krachttraining van gisteren viel het me helemaal niet tegen. Een ideale snelheids-training voor de an-aerobe capaciteit. Maar de kilometers gaan ook nog wel komen de komende weken. Volgende week een paar daaggjes op de langlauf ski's, waaronder de 25Kilometer skating tijdens het NK. Daarna op 5 februari 27,5 kilometer tijdens de midwintermarathon in Apeldoorn. Mooie vooruitzichten, ik heb er zin in.

zondag 15 januari 2012

Waxcursus? Jazeker waxcursus!

Als je voor het eerst een keer aan een langlauf wedstrijd meedoet dan weet je niet wat je overkomt. Iedereen is bezig met wax of probeert te achterhalen wat de concurrentie onder de ski-tjes smeert. Zo overkwam mij vorig jaar ook, bij mijn eerste wedstrijdje in Duitsland. De eerste vraag die iedereen aan je stelt is: wat voor wax heb jij er onder? Wist ik veel, wij hadden latten gehuurd bij de plaatselijke verhuur, met het verzoek de snelste uitvoering te leveren. Gelukkig had de verhuurder er verstand van, onze ski's hadden prima grip en gleden ook nog eens prima. Maar toch was door al die vragen over de wax onder mijn latten mijn belangstelling gewekt, daar moest ik toch wat meer over weten. Afgelopen zaterdag kreeg ik daar eindelijk de kans voor, tijdens de waxcursus bij Vasasport. Daar kregen 16 enthousiaste langlaufers een introductie in de mysterieuze wereld van het waxen. Eerst een flink stuk theorie over onder andere glij-, afzetwax en klisters. Daarna gingen we aan de slag met strijkbout, schrapers en borstels. Oefenen op je eigen ski's, leuk en leerzaam. Maar om nou te zeggen dat ik de kunst van het waxen nu helemaal onder de knie heb, nee dat nog niet. Het was een leuke en leerzame ochtend, genoeg basiskennis om zelf aan de slag te gaan met m'n splinternieuwe wax-strijkbout.

vrijdag 13 januari 2012

Rondje Overvecht

Gister avond in Overvecht een lekkere stukje gelopen het Huub. Ongeveer het rondje van de zomeravondcup, wel wat donker maar toch goed te doen. Mijn spierpijn is ondertussen bijna verdwenen, dus ik kan me zonder zorgen gaan opmaken voor wat langere en zwaardere trainingen in het weekend. Tijdens mijn loopje was Jasper, zoals gebruikelijk op donderdagavond, met zijn URT "collega's" aan het trainen op de baan. De baan is de laatste tijd sowieso goed bezet met (vooral) lopers, van jeugd tot marathongroepen. Goed om te zien.
O ja, vergeten jullie niet mijn goede doel te sponsoren? Alvast bedankt!

donderdag 12 januari 2012

Testloop

Altijd leuk de 5-wekelijkse testloop bij AP. Na de spierpijn van afgelopen dagen en relatief weinig loop-kilometers had ik me voorgenomen gewoon lekker mee te lopen in een tempo van rond de 20 minuten. Samen met Henk en Kees hadden we een mooi treintje, de eerste 3 kilometer stipt op 4 min/km aangevoerd door Henk. Daarna had ik nog genoeg over om het tempo wat op te schroeven, waarna Kees de laatste rondjes nog even lekker door versnelde. Zo kwamen we in een nette 19:27 over de streep. Onderweg werden we netjes op de hoogte gehouden van de tussentijden door collega trainer, kilometervreter en meester blogger John. Ik zag dat onze nieuwe trainster (en ook kilometervreter en blogger) Annet bij de eerste groep deze taak vervulde. Al met al een geslaagde testloop, dat geeft vertrouwen voor de komende maanden.

woensdag 11 januari 2012

Spierpijn

In de aanloop naar mijn eerste marathon begeef ik me op onbekend terrein en dat is te merken. Zo liep ik afgelopen zondag voor het eerst meer dan een halve marathon in een redelijk tempo (5.20min/km). Op zich was dat prima te doen, maar de combinatie met krachttraining op maandag was niet ideaal. Gister lukte het me niet de pijn uit de benen te lopen, daarom vandaag maar weer eens een nieuwe poging.

dinsdag 10 januari 2012

Nieuwjaarskilometers


Waar bij veel mensen de kerst- en nieuwjaarsperiode juist een periode van uitrusten is, daar maakte ik juist gebruik van de vrije dagen om veel te trainen. In Polen deed ik veel relatief korte loopjes met daarin veel heuvelsprintjes en traplopen รก la Rocky Balboa. Ook alvast de eerste kilometers op de langlauf ski's in Jakuzycze, waar mij duidelijk werd dat langlaufen inderdaad booming is in Polen. Wat een mensen op de loipes. Veel mensen in Polen zijn natuurlijk enthousiast geworden door de fantastische prestaties van Justyna Kowalczyk. Onze reisdag naar Oostenrijk leek de eerste rustdag sinds kerst te gaan worden, maar dat was niet eens nodig. Omdat de reis zo goed verliep stonden we om 3 uur, na een heerlijke maaltijd bij Hubertus, al op de ski-tjes voor de eerste Oostenrijkse langlauf kilometers. ik schat dat we de eerste 4 dagen ongeveer 80 kilometer op de klassieke manier ge-langlauft hebben. Om na een dagje rust waarin we onder andere Innsbruck bezochten en Chris nieuwe huis bewonderden, over te schakelen op de skating ski's. En dat is zwaar voor de benen, heel anders dan de klassieke methode.

Omdat het maar bleef sneeuwen, was het een nog een extra beproeving dat skaten. Maar we hebben het het nu wel redelijk onder de knie gekregen, leuk. Omdat de terugreis wat minder voorspoedig ging (sneeuw, regen, stau) werd dit de tweede rustdag in 2 weken, dat kan geen kwaad. maar op zondag moest er natuurlijk gelopen worden en dat ging verrassend lekker. Als haas bij Hazen voor Pasen liep ik 24 kilometer in een vlak tempo van 5.20m/km. Die marathon gaat volgens mij wel goed komen, nu nog de sponsors waar ik nu flink achteraan moet gaan zitten.

maandag 9 januari 2012

Eerste bericht

Een nieuw jaar en een nieuw (loop) doel, daar past een blog bij.
Op de weg naar mijn eerste marathon in New York in November, zal ik hier regelmatig verslag doen van mijn trainingen, sponsoractiviteiten en alles daar omheen.